onsdag 4 februari 2015

Ekonomiskt oberoende. Via sparkvot? Via avkastning? Via kombination?

"Ekonomiskt oberoende" är ett tillstånd som de flesta drömmer om att en dag få uppleva. För gemene man verkar definitionen av detta vara "Ha så förbannat mycket pengar att man kan köpa vad man vill, till vilket pris som helst utan att behöva tänka på det". Det är en definition som är helt fel.
Min definition av ekonomiskt oberoende är när ens kostnader täcks av passiva inkomster. Detta betyder att kostnaderna är en otroligt viktig faktor, samt att storleken på de passiva inkomsterna som i sin tur påverkas av förmögenhet och avkastning är den andra faktorn.

En hög sparkvot gör susen för ekonomiskt oberoende. Varje sparad krona blir en investerad krona. Samma krona behövs dessutom inte täckas av passiva inkomster vilket gör att det blir en stark effekt.

Jag började räkna på hur sparkvot samt årsavkastning korrelerar när det kommer till hur många år det tar innan man enligt min definition är ekonomiskt oberoende. Tabellen ska tas med en nypa salt då den inte tar hänsyn till skatt inflation, kostnadsnivå "sen" och utgår dessutom från en grundförmögenhet på 0 kr. Avkastningen åren fram till ekonomiskt oberoende är inte medräknad i uträkningen vilket gör att det i teorin går snabbare.

Jag kom fram till följande resultat.




6 kommentarer:

  1. Kul experiment! Vad använde du dig av för formel för att räkna ut antalet år? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tog en påhittad och enkel årsinkomst till att börja med. Säg 1000kr. Sedan såg jag via sparkvoten hur mycket av denna inkomst som gick till kostnader. Resten gick till sparande. Sedan tog jag kostnadsbeloppet och dividerade med önskad årsavkastning. Den summan dividerade jag sedan med beloppet som sparas varje år.

      EXEMPEL: Inkomst: 1000 kr. Sparkvot: 50%. Årsavkastning: 10%
      Kostnader: 1000kr*0,5=500kr
      Sparat: 1000kr*0,5=500kr
      Kostnader dividerat med årsavkastning: 500/0,1=5000kr.
      Önskad förmögenhet dividerat med sparad summa varje år: 5000/500=10 år

      Radera
  2. Här är trevlig kalkylator också där man enkelt kan leka med sifforrna http://z2036.blogspot.se/p/sparkalkylator.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en rolig kalkylator. Den ska jag experimentera med ikväll.

      Har inte läst din blogg tidigare men det ska definitivt göras framöver!

      Radera
  3. OM man lyckas väldigt väl och börjar i en nedåtgående marknad eller i en lågkonjunktur då börsen står lågt så borde man med en sparkvot om 50 % kunna bli ekonomiskt oberoende utan större problem i den efterföljande börsuppgången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 15 % skall inte vara några problem att uppnå om man håller sig till vinstgenererande small/mid/large cap bolag (dvs inte spekulerar och köper förhoppningsbolag), allra helst tillväxtbolag med stark vinsttillväxt. Index brukar ge betydligt mer än 15 % i en uppåtgående marknad de flesta åren.

      https://rikatillsammans.se/stockholmsborsens-arliga-avkastning-1990-2013/

      Gäller bara att tima nedgångarna så man slipper dessa, där kan man enkelt följa konjunkturmodellen alt MA50/200 för timingen (funkat rätt bra historiskt)

      Radera